Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?
Zestaw wysokiej jakości garnków to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Z racji tego, że często ich używamy, warto zadbać o odpowiednią pielęgnację, aby naczynia zachowały nienaganny wygląd oraz funkcjonalność na długie lata. Poniżej zamieszczamy mały poradnik jak wyczyścić garnki ze stali nierdzewnej.
Co należy zrobić przed pierwszym użyciem garnków ze stali nierdzewnej?
Umyj garnek w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie dokładnie wysusz miękką ściereczką. Następnie natłuść garnek oliwą lub olejem. Przystępując do gotowania, ustaw garnek centralnie na źródle ciepła. Nie rozgrzewaj nadmiernie pustego garnka. Sól dodaj dopiero po zagotowaniu się wody. Jeśli wsypiesz sól do zimnej wody lub pustego naczynia, na garnkach mogą wówczas wystąpić plamy.
Jak prawidłowo gotować potrawy w garnkach ze stali nierdzewnej?
Chcąc rozgrzać garnek, ustaw na krótko palnik na wysoką moc, a następnie zmniejsz moc do poziomu średniego, który zdecydowanie wystarczy do gotowania. Uważaj, aby nie przegrzać naczynia, ponieważ może to spowodować poważne uszkodzenie powłoki ceramicznej, a w przypadku garnków ze stali nierdzewnej – przebarwienia. Ponadto, garnki nie lubią dużych skoków temperatury. Gotując gęste potrawy powoli doprowadzaj do oczekiwanej temperatury, często przy tym mieszając.
Zachowaj szczególną ostrożność przy przenoszeniu gorącego i wypełnionego żywnością garnka. Podnosząc go, zawsze trzymaj za dwa uchwyty, dodatkowo używając rękawic kuchennych. Gotując na kuchence gazowej, dostosuj wielkość płomienia do średnicy garnka tak, aby płomień nie obejmował jego ścianek, co uchroni zewnętrzną stronę naczynia od przebarwień, a rączki nie ulegną uszkodzeniu. Podczas przygotowywania potraw zawsze używaj drewnianych, plastikowych lub silikonowych przyborów kuchennych, które są przyjazne dla każdej powierzchni garnka.
Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?
Aby zachować funkcjonalność garnków na długie lata, po każdorazowym użyciu, najlepiej umyj je w ciepłej wodzie, używając do tego miękkiej strony gąbki oraz płynu do naczyń. Absolutnie nie używaj do mycia środków żrących, skrobaków oraz drucianych szczotek, które zamiast czyścić, niszczą powierzchnię naczynia. Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem odmocz w wodzie, co znacznie ułatwi proces mycia.
W celu uniknięcia plam i zacieków, po każdym myciu, dokładnie wytrzyj garnek miękką ściereczką.
UWAGA: W przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, w wyjątkowych przypadkach, zaraz po gotowaniu na dnie garnka mogą pojawić się plamy różnych kolorów. To nie wada fabryczna, a efekt osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie. Plamy nie są szkodliwe i z łatwością możesz je usunąć poprzez umycie w wodzie z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego albo środków do czyszczenia stali nierdzewnych. Po umyciu, dokładnie wypłucz garnek i wysusz.
Zestawy garnków Tefal - KLIKNIJ TUTAJ