Jak działa płyta indukcyjna?
Pod ceramiczną taflą płyty indukcyjnej umieszczone są szerokie, płaskie cewki, które generują szybkozmienne pole magnetyczne. Gdy metalowy garnek stoi na płycie indukcyjnej, to zmienny w czasie strumień pola magnetycznego przenika jego podstawę. Zgodnie z prawem Faradaya generuje on prądy wirowe wewnątrz podstawy, których przepływ, zgodnie z prawem Jolue'a, powoduje wydzielanie ciepła w garnku. W ten sposób energia elektryczna ze zwojów kuchenki poprzez pole magnetyczne jest bezpośrednio zamieniana na energię cieplną ogrzewającą garnek, natomiast sama płyta indukcyjna pozostaje chłodna. W związku z tym gotowanie na płycie indukcyjnej jest bezpieczne, gdyż nie oparzymy się o rozgrzaną płytę grzewczą.
Płyta indukcyjna a zdrowie
Kuchenki indukcyjne są całkowicie bezpieczne do stosowania przez ludzi. Wynika to z tego, że pole magnetyczne wytwarzane przez kuchenkę ma niską częstotliwość rzędu 25 kHz, która mieści się w zakresie fal radiowych i występuje tylko do około 2 cm nad powierzchnią blatu. Natomiast wpłynąć negatywnie na skład potraw czy ludzkie komórki może tylko promieniowanie o wysokich częstotliwościach, jak np. promieniowanie rentgenowskie
Naczynia dostosowane do kuchenek indukcyjnych mogą być użytkowane również na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych.
Gruby spód zapewnia perfekcyjną dystrybucję ciepła i najwyższą odporność na odkształcenia.
Indukcja - co jeszcze musisz wiedzieć.
Płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. Przede wszystkim cenione są za swój minimalistyczny i estetyczny wygląd. Doskonale komponują się na tle blatu kuchennego. Dodatkowo, pozwalają na szybkie przyrządzenie potrawy, zużywając małą ilość energii oraz są łatwe w czyszczeniu.
Pamiętajmy, że płyty indukcyjne wymagają kompatybilnych z nimi naczyń do gotowania i smażenia.
Symbol indukcji powinien znajdować się na spodzie garnka lub na opakowaniu. Jeżeli nie możesz znaleźć takiego oznaczenia, nie szkodzi, wystarczy że przyłożysz magnes do dna – naczynie działające na indukcji go przyciągnie.
Płyta indukcyjna rozpocznie pracę tylko wtedy, gdy ustawisz na niej specjalny garnek, którego dno zacznie ulegać nagrzewaniu. Nawet, gdy położysz obok niego inny przedmiot – nie nagrzeje się, ponieważ ciepło rozchodzi się tylko w obrębie naczynia.
Garnki i patelnie na indukcję mogą być wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i emaliowanego żelaza oraz aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Warunek jest jeden: muszą posiadać oznaczenie, które dopuszcza je do użytkowania na płycie indukcyjnej.
Przy gotowaniu na płycie indukcyjnej na pewno nie sprawdzą się naczynia szklane, miedziane, ceramiczne oraz zwykłe stalowe i aluminiowe bez dodatku ferromagnetycznego metalu.
Garnki i zestawy garnków działających na kuchenkach indukcyjnych - KLIKNIJ TUTAJ
Patelnie działające na kuchenkach indukcyjnych - KLIKNIJ TUTAJ
Szybkowary działające na kuchenkach indukcyjnych - KLIKNIJ TUTAJ