Jak używać i wyczyścić patelnie ceramiczne?
Patelnie ceramiczne, czyli patelnie (aluminiowe, stalowe, żeliwne) z powłoką ceramiczną, okażą się wspaniałą pomocą w przyrządzaniu wyśmienitych dań pod warunkiem, że będziemy o nią odpowiednio dbać. Systematyczna pielęgnacja pozwoli na długoletnie korzystanie z naczynia. Puszyste naleśniki, aromatyczne mięsa i chrupiące ziemniaczki będą nam wychodzić z łatwością .
Co powinniśmy zrobić przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej?
Przed pierwszym użyciem patelni należy ją dokładnie umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń i wytrzeć miękką ściereczką. Następnie nagrzewamy patelnię przez 30 sekund, usuwamy ją ze źródła ciepła i nalewamy na nią łyżkę oleju roślinnego. Olej rozcieramy ręcznikiem papierowym po całej powierzchni naczynia. Aby zachować lepszą trwałość patelni, powtarzamy cały proces co kilka miesięcy.
Jak smażyć na patelni ceramicznej?
Smażenie bez dodatku tłuszczu to mit, gdyż doprowadza do przegrzewania się patelni, przez co jej powłoka traci nieprzywierające właściwości. Tłuszcz jest niezbędny, a użycie go w nawet minimalnej ilości zapewnia odpowiednią ochronę. Potrawy smażymy w średnich lub niskich temperaturach, dzięki czemu uchronimy patelnię od przegrzania się. Ponadto, unikniemy przypalenia i niedosmażenia przygotowywanych potraw. W przypadku kuchenek gazowych, pamiętajmy, aby dostosować wielkość płomienia do średnicy patelni. Płomień nie powinien obejmować ścianek patelni, co uchroni zewnętrzną stronę naczynia od przebarwień, a rączka nie ulegnie uszkodzeniu. Podczas przygotowywania potraw używamy tylko drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie porysują powierzchni patelni.
Jak czyścić patelnie ceramiczne?
Nie zapominajmy, że nie zaleca się myć patelni z powłoką ceramiczną w zmywarce. Agresywne detergenty, które są używane podczas zmywania doprowadzają do niszczenia się powłoki. Ponadto, patelnie z elementami drewna (np. rączka) nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Pod wpływem czyszczenia, drewno matowieje, nasiąka wodą, a w rezultacie pęka i wygląda bardzo nieestetycznie, dlatego dla zachowania długotrwałej funkcjonalności zaleca się mycie ręczne. Po zakończonym smażeniu, odstawiamy patelnię z kuchenki na bok i myjemy ją dopiero, kiedy ostygnie. Patelnie czyścimy używając ciepłej wody, płynu do mycia naczyń, delikatnej ściereczki lub miękkiej strony gąbki. Zaschnięte lub przypalone resztki jedzenia, przed umyciem odmaczamy w wodzie. Pamiętajmy, aby nie zeskrobywać ich z powierzchni patelni. Po każdym umyciu dokładnie wycieramy naczynie, dzięki czemu unikniemy plam, osadzania się kamienia z wody oraz zachowamy właściwości patelni.
Jak przechowywać patelnie ceramiczne?
Wiedza na temat tego jak myć naczynia, ale również jak odpowiednio je przechowywać jest równie ważna. Chowając nasze patelnie do szafki, unikajmy stawiania ich jedna na drugą. Ustawianie naczyń bezpośrednio na powłoce patelni może spowodować jej poważne uszkodzenie. Jednak, gdy nie jesteśmy w stanie inaczej przechowywać naszych patelni, połóżmy na dnie każdej z nich specjalne filcowe podkładki, które zapobiegną nadmiernemu rysowaniu się powłoki.