Gerlach
- Nóż szefa kuchni jest najbardziej powszechnym nożem, a jego obecność jest obowiązkowa w każdej kuchni – zarówno w profesjonalnej, jak i domowej.
1.Środkowa część ostrza jest odpowiednia do krojenia zarówno twardej, jak i miękkiej żywności. Jej delikatny łuk ułatwia wytworzenie kołyszącego ruchu podczas krojenia, co sprawia, że bardzo dobrze radzi sobie z siekaniem ziół.
2.Przednia część ostrza jest odpowiednia do krojenia mniejszej żywności, takiej jak: cebula, grzyby, czosnek czy wiele innych drobnych warzyw.
3.Wytrzymały grzbiet ostrza pozwala na używanie noża do rozdrabniania niewielkich kości i skorupiaków.
4.Rozkład wagi jest idealny w krawędzi u podstawy ostrza, która odgrywa bardzo ważną rolę podczas krojenia twardej żywności.
5.Szeroka i płaska powierzchnia ostrza noża szefa kuchni jest idealna do filetowania mięsa.